Διατροφή και Καρδιά: Πώς η Διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει

διατροφή και καρδιά πως μπορεί να βοηθήσει

Η καρδιά μας, αυτό το θαυματουργό όργανο που δεν σταματά να μας προσφέρει ζωή, αξίζει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και προσοχή μας.

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στην προσπάθειά μας για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς είναι η διατροφή. Οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς, είτε ενισχύοντας τη λειτουργία της είτε αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέσω της διατροφής μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η καρδιά μας λειτουργεί απρόσκοπτα και παράλληλα να μειώσουμε τον κίνδυνο για παθήσεις που σχετίζονται με αυτή.

Η σημασία της διατροφής για μια υγιή καρδιά δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Οι έρευνες δείχνουν σε σταθερή βάση ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι το απαραίτητο εργαλείο για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. 

Η διεθνής βιβλιογραφία αποδεικνύει τα παραπάνω καθώς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λιπαρά, συνδέεται με 25% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard, άτομα που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες παρουσίασαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 33% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα αλλά και σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βάσει ερευνών, ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης. 

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν την καρδιά από την οξειδωτική βλάβη.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της σωστής διατροφής είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταστάσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Κάνοντας ισορροπημένες διατροφικές επιλογές και υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η υγεία της καρδιάς μας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όπως και η γενικότερη ευεξία του οργανισμού μας.

Τι πρέπει να κάνω για να διατηρήσω την καρδιά μου υγιή;

Ακολουθούν ορισμένες βασικές στρατηγικές μέσω των οποίων μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς μας στο καλύτερο επίπεδο:

– Καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα: Γεμίστε το πιάτο σας με ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και νάτριο τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

– Περιορίζουμε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά: Επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια, φασόλια και όσπρια, και προτιμήστε υγιεινά λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελαιόλαδο. Περιορίστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά και τηγανητών τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

– Αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, τον κύριο παράγοντα που οδηγεί στη λιπώδη νόσο του ήπατος και στον διαβήτη τύπου 2, παθήσεις που συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η υπερβολική ποσότητα πρόσθετων σακχάρων μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην αύξηση της πίεσης και στην εμφάνιση χρόνιας φλεγμονής, δηλαδή σε δύο ακόμη παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια.

– Δίνουμε σημασία στην πρόσληψη νατρίου: Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου, ή κοινώς αλατιού, μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου επιλέγοντας φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων και αποφεύγοντας να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στα γεύματά σας.

– Προσέχουμε το μέγεθος των μερίδων: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Δώστε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων και εξασκηθείτε στο να τρώτε με ενσυναίσθηση για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση.

Η υιοθέτηση σωστών διατροφικών πρακτικών και συνηθειών μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε έναν υγιή οργανισμό και να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς μας αλλά και τη συνολική μας υγεία!

 

Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:

Instagram: helensdiet

Facebook: Helens Diet

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!