Ποιες είναι οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις πριν πάω στον Διατροφολόγο; 

Είναι αλήθεια πως το επάγγελμα του διατροφολόγου συνδέεται στενά με την απώλεια κιλών και τη γενικότερη διαχείριση του βάρους μας, κυρίως με γνώμονα την εξωτερική μας εμφάνιση και όχι τη βελτίωση της υγείας μας. 

Ωστόσο, η απώλεια κιλών και, γενικότερα, η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους δεν αφορά μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά είναι άμεση συνυφασμένη με την υγεία και την ευεξία μας ολιστικά. 

Ο διατροφολόγος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια κάποιας ασθένειας ή κατάστασης και να μας καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε παρουσιάζεται εγκαίρως. 

Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από την επίσκεψή μας στον διατροφολόγο, θα πρέπει να κάνουμε έναν απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο με τον γιατρό μας, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση του οργανισμού μας. 

Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου και ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό μας, ο γιατρός θα μας υποβάλλει και σε εργαστηριακές εξετάσεις αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση παραγόντων κινδύνου. 

Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει πολλές πρώιμες καταστάσεις όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το επίπεδο των λιπιδίων αλλά και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να αυτές να αποκατασταθούν με την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και σωστής διατροφής. 

Στην πρώτη μας συνάντηση με τον διατροφολόγο μας θα χρειαστεί να του δείξουμε τις αιματολογικές μας εξετάσεις, οι οποίες θα δείξουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις ή ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Έτσι, ο διατροφολόγος θα είναι σε θέση να καθορίσει το κατάλληλο διατροφικό πλάνο, το οποίο θα βοηθήσει τόσο στην απώλεια ή και την πρόσληψη κιλών αλλά και στην κάλυψη τυχόν ελλείψεων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Το είδος και ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου της υγείας μας πρέπει να είναι εξατομικευμένος, ανάλογα με το οικογενειακό και κλινικό ιστορικό μας και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν υπάρχουσες ασθένειες ή καταστάσεις. 

Οι παρακάτω εξετάσεις αποτελούν τον βασικό εργαστηριακό έλεγχο ενός τσεκάπ και αναλόγως με τις ανάγκες και το ιστορικό του καθενός, ενδέχεται να διαφοροποιούνται:

Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, την αιμοσφαιρίνη, το λευκοκυτταρικό τύπο (είδος και ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων) και τους ερυθροκυτταρικούς δείκτες. 

Έλεγχος αναιμίας: Σίδηρος, φερριτίνη, Β12, φυλλικό οξύ. 

Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που μεταφέρουν το οξυγόνο με κύριο εκπρόσωπο την αιμοσφαιρίνη. Η φερριτίνη αντανακλά τις αποθήκες σιδήρου στο αίμα. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποτροπή της αναιμίας. 

Βιταμίνη Β12: Είναι αναγκαία για το αιμοποιητικό και νευρολογικό σύστημα. Εάν τα επίπεδα σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, τότε στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης βάρους ο διαιτολόγος θα προτείνει τρόφιμα με υψηλή σύσταση στα παραπάνω στοιχεία προκειμένου να διορθωθεί η διατροφική ανεπάρκεια. 

Έλεγχος θυρεοειδούς: περιλαμβάνει τις ορμόνες Τ3, Τ4, TSH, FT3, FT4 και τα αντισώματα TPO και Tg. 

Εάν προκύψουν παθολογικές τιμές (δηλαδή τιμές άνω του φυσιολογικού) θα πρέπει να γίνει εξέταση από ενδοκρινολόγο, καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση. Ο θυρεοειδής αδένας και οι ορμόνες που παράγει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, γι’ αυτό είναι αναγκαίο ο θυρεοειδής μας να είναι ρυθμισμένος πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος απώλειας βάρους. 

Μεταβολικό προφίλ: Το μεταβολικό προφίλ αποτελεί μια ομάδα εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού, όπως η νεφρική λειτουργία και η ηπατική λειτουργία και περιλαμβάνει τη μέτρηση της γλυκόζης, της ουρίας κρεατινίνης, του καλίου, νατρίου,του ασβεστίου και του φωσφόρου. 

Λιπιδαιμικό προφίλ: Αφορά τη χοληστερόλη, ή κοινώς τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την HDL (Καλή χοληστερόλη) και την LDL (Κακή Χοληστερόλη). 

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση αθλητών, ενδεχομένως να χρειαστούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως: 

Έλεγχος Ενζύµων: CPK, LDH. Η εξέταση αυτή συστήνεται για την ανίχνευση βλαβών του μυοκαρδίου ή των σκελετικών μυών ή βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

Αλβουµίνη: πρωτεΐνη που ελέγχει τη συνθετική ικανότητα του ήπατος. 

Ολικές Πρωτεΐνες: Οι ολικές πρωτεΐνες αντανακλούν το συνολικό ποσό της αλβουμίνης και των σφαιρινών στον ορό. 

Κορτιζόλη: Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων και χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το αναβολικό περιβάλλον ενός αθλητή και την ορμονική του ικανότητα στη δημιουργία μυϊκού ιστού.

Τεστοστερόνη: Η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη και εξέλιξη των γεννητικών οργάνων στον άνδρα, συμβάλλει στη ανάπτυξη των μυών, διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών στις μασχάλες, στο πρόσωπο και την ήβη και προάγει τη σπερματογένεση και αποτελεί δείκτη της ενέργειας και της αντοχής. 

Φυσικά, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και θα πρέπει πάντα να εξατομικεύονται οι εξετάσεις αναλόγως των αναγκών και των παθήσεων του καθενός.

 

Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:

Instagram: helensdiet

Facebook: Helens Diet

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!