Η παιδική ηλικία είναι η θεμελιώδης περίοδος για την ανάπτυξη των παιδιών μας. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο -και εμείς μαζί τους- και αποκτούν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για τη μετέπειτα ζωή τους.
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις δεξιότητες, μία από τις πιο σημαντικές είναι η ανάπτυξη υγιών διατροφικών συνηθειών, καθώς η διατροφή μας είναι κάτι που μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την υγεία και την ευεξία μας σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή διατροφή δεν αφορά μόνο την κάλυψη των αναγκών για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, δηλαδή να φροντίζουμε να τα τρέφουμε σωστά, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή να φροντίσουμε για τη διατροφική τους εκπαίδευση.
Η διατροφική εκπαίδευση από νωρίς είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους, οι οποίοι επηρεάζουν τόσο την παρούσα όσο και τη μελλοντική υγεία των παιδιών, όπως:
Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτώνται στην παιδική ηλικία τείνουν να διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή. Η εκπαίδευση από νωρίς βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το φαγητό και να κάνουν υγιεινές επιλογές.
Η σωστή διατροφή προστατεύει από χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η εκπαίδευση βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη αυτών των ασθενειών.
Τα παιδιά χρειάζονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Η διατροφική εκπαίδευση διασφαλίζει ότι τα παιδιά λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν σωστά.
Τα παιδιά που τρέφονται σωστά έχουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.
Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών μας χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Είναι μια διαρκής προσπάθεια που διαρκεί από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέχρι να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα παιδιά μας είναι να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε με τα παιδιά μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Τι να κάνουμε
Γινόμαστε εμείς οι ίδιοι πρότυπο: Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα ώστε να ενθαρρύνουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Αν μας βλέπουν να τρώμε φρούτα και λαχανικά, θα κάνουν και αυτά το ίδιο. Αν μας βλέπουν να μη φροντίζουμε τη διατροφή μας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα μας ακολουθήσουν. Με αυτό τον τρόπο, η υγιεινή διατροφή θα τους γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής.
Ποικιλία τροφίμων: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάζουν διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη περιέργεια οπότε μπορούμε να επωφεληθούμε ώστε να τα ωθήσουμε να εξερευνήσουν διαφορετικά τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες ώστε να καταλάβουν ότι χρειάζονται όλες οι τροφές.
Τρώμε όλοι μαζί: Τα οικογενειακά γεύματα δημιουργούν θετικές εμπειρίες και ενισχύουν την κοινωνικοποίηση των παιδιών, δημιουργώντας καλές διατροφικές συνήθειες. Μαθαίνουμε στα παιδιά να μασούν καλά την τροφή τους, να μας πουν για την ημέρα τους ώστε να μην «πέφτουν με τα μούτρα» στο φαγητό και να μπορούν να το απολαμβάνουν περισσότερο.
Συμμετοχή στην προετοιμασία: Αφήνουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν στα ψώνια και στην προετοιμασία των γευμάτων. Πηγαίνουμε μαζί στο σούπερ μάρκετ και εξηγούμε στα παιδιά μας γιατί προτιμούμε ή γιατί δεν προτιμούμε συγκεκριμένα τρόφιμα και μπορούμε να τους αναθέτουμε απλές δουλειές κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων, ώστε να νιώθουν ότι εμπλέκονται και αποφασίζουν εκείνα.
Περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Όσο πολυάσχολη και αν είναι η ημέρα μας, καλό είναι να αποφεύγουμε τα έτοιμα φαγητά, τα αναψυκτικά και τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Δεν χρειάζεται να τα εξαλείψουμε τελείως, αλλά να περιορίσουμε τη συχνή τους κατανάλωση, ώστε να μη γίνουν συνήθεια.
Ενυδάτωση: Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να πίνουν όσο περισσότερο νερό μπορούν και αποφεύγουμε να τους προσφέρουμε έτοιμους χυμούς για να ξεδιψάσουν, καθώς περιέχουν περιττά σάκχαρα.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Τις απαγορεύσεις: Δεν απαγορεύουμε εντελώς την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, αλλά περιορίζουμε την κατανάλωσή τους, ώστε να μη δημιουργήσουμε αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά και προκαλέσουμε αντίδραση.
Να ανταμείβουμε με φαγητό: Δεν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία, καθώς έτσι δημιουργούμε δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό. Για παράδειγμα, δεν δίνουμε γλυκά στα παιδιά για να τα επιβραβεύσουμε ούτε τα απαγορεύουμε γιατί μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Δεν τα πιέζουμε: Αποφεύγουμε να πιέζουμε τα παιδιά να φάνε, αλλά τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν τρόφιμα, χωρίς πίεση γιατί μπορεί να τους δημιουργηθεί αποστροφή για τα συγκεκριμένα τρόφιμα.
Αρνητικά σχόλια: Είναι πολύ σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε το βάρος ή την εμφάνιση των παιδιών για να τονίσουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Για παράδειγμα, αν μας ζητούν κ άλλο φαγητό, αντί να αναφερθούμε στο ότι θα παχύνουν ή κάτι παρεμφερές, καλύτερα να τους προτείνουμε να φάνε πιο αργά για να απολαύσουν το φαγητό τους. Η κριτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μετέπειτα διατροφικές διαταραχές γι αυτό πρέπει να την αποφεύγουμε και να βρίσκουμε εναλλακτικές.
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:
Instagram: helensdiet
Facebook: Helens Diet
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!