Η διατροφή πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας!
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, και όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει τόσο οι ιώσεις και τα κρυολογήματα αυξάνονται. Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να αντισταθεί στους παθογόνους μικροοργανισμούς που του επιτίθενται, θα πρέπει να έχει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι φυσικά η διατροφή μας. Μέσα από τη διατροφή εξασφαλίζουμε την πρόσληψη σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που συμμετέχουν ενεργά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συμβάλλουν στην ενίσχυσή του.
Ανοσοποιητικό σύστημα και Διατροφή
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός που έχει ανάγκη συγκεκριμένα συστατικά για να λειτουργεί σωστά και να μας προστατεύει. Ποια είναι αυτά;
Συμμετέχουν στην παραγωγή των λεμφοκυττάρων και των Τ-κυττάρων που αποτελούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τροφές πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β αποτελούν:
Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι, με αντιφλεγμονώδη δράση και συμμετοχή στη ρύθμιση της ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τροφές πλούσιες πηγές βιταμίνης Α αποτελούν:
Η βιταμίνη C κατέχει κεντρικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας καθώς συμμετέχει σε πληθώρα διεργασιών όπως στην ενίσχυση της φαγοκυττάρωσης, στην ενίσχυση του πολλαπλασιασμού των Β και Τ κυττάρων, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση κ.α. Οι τροφές που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι οι εξής:
Ο σίδηρος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας αφού συμμετέχει στη δημιουργία των ανοσοκυττάρων, στον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των λεμφοκυττάρων, είναι βασικό συστατικό των μεταβολικών ενζύμων κ.α. Πλούσιες πηγές σιδήρου αποτελούν:
*Προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου που προέρχεται από φυτικές πηγές είναι απαραίτητο να γίνονται οι κατάλληλοι διατροφικοί συνδυασμοί.
Το ασβέστιο είναι ακόμη ένα πολύτιμο συστατικό που παίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού ενώ συμμετέχει και στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της τόνωσης των μυών. Τροφές πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι:
Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια του εντέρου μας, αποτελούν ακόμη έναν σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας, αφού βοηθούν στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων από το έντερο και μειώνουν την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο , επηρεάζουν τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε;
H καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή αλλά από τον γενικότερο τρόπο ζωής μας. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, η φυσική άσκηση, η επαρκής ξεκούραση, η καταπολέμηση του στρες και του άγχους είναι ο απαραίτητος συνδυασμός που θα τονώσει τον οργανισμό μας και θα ενισχύσει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:
Instagram: helensdiet
Facebook: Helens Diet
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!
Πηγές:
Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020 Apr 23;12(4):1181. doi: 10.3390/nu12041181. PMID: 32340216; PMCID: PMC7230749.
Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 2006;50(2):85-94. doi: 10.1159/000090495. Epub 2005 Dec 21. PMID: 16373990.
Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):236. doi: 10.3390/nu12010236. PMID: 31963293; PMCID: PMC7019735.