Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, από τη βρεφική μέχρι την τρίτη ηλικία. Χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, δυσπεψία και πόνο στο στήθος.
Η ΓΟΠ είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως μετά από μεγάλα γεύματα, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα ή βλάβες στον οισοφάγο. Επειδή ο οισοφάγος είναι ευαίσθητος στο οξύ του στομάχου, διαθέτει αρκετούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι του. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ένας μυς ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, που εμποδίζει τη συχνή παλινδρόμηση του οξέος.
Όταν οι μηχανισμοί άμυνας του οισοφάγου δεν είναι επαρκείς ώστε να πραγματοποιηθεί το πέρασμα της τροφής στο στομάχι φυσιολογικά, τότε ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα και η κατάσταση αυτή αποτελεί νόσο. Η συχνότητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι μία φορά τον μήνα ή να εμφανίζονται μία φορά την εβδομάδα.
Το κλασικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι μια αίσθηση καψίματος μετά από κάποιο γεύμα που μπορεί να ξεκινάει από το πάνω μέρος της κοιλιάς και να φτάνει μέχρι τον λαιμό. Επίσης οι ασθενείς με ΓΟΠ συχνά εμφανίζουν ερυγές και παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στον φάρυγγα, η οποία εκδηλώνεται ως «ξινίλα στον λαιμό» ή δυσκολία στην κατάποση και ναυτία.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της ΓΟΠ πρέπει να επισκεφθούμε γαστρεντερολόγο όπου θα πραγματοποιήσει γαστροσκόπηση, μια γρήγορη, απλή και ανώδυνη ενδοσκοπική εξέταση για την οποία χρησιμοποιείται καταστολή με μέθη. Ο γαστρεντερολόγος ελέγχει αν ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας κλείνει σωστά ή αν υπάρχει διαφραγματοκήλη και θα διαγνώσει τι είναι αυτό που επιτρέπει την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο.
Θεραπεία
Η ΓΟΠ αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
Δεδομένου ότι η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ΓΟΠ, δεδομένου ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ανέβει στον οισοφάγο, ενώ ορισμένες τροφές αυξάνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι, εντείνοντας τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διατροφή μας.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση ΓΟΠ;
– Τροφές όπως η σοκολάτα, ο καφές, τα εσπεριδοειδή, τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ, η μέντα, η ντομάτα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, καθώς χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.
– Τροφές όπως τα καυτερά φαγητά, τα τηγανητά και τα λιπαρά φαγητά, το βούτυρο, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, καθώς αυξάνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι.
– Τα μεγάλα γεύματα καθώς αυξάνουν την πίεση στο στομάχι και συμβάλλουν στην εμφάνιση της παλινδρόμησης.
Ποια τρόφιμα είναι ασφαλή;
– Όλα τα φρούτα (εκτός από τα εσπεριδοειδή) και τα λαχανικά.
– Τα πουλερικά, το άπαχο κρέας, το ψάρι, το ασπράδι αυγού.
– Το ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, το κους κους.
– Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο.
Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή των ατόμων με ΓΟΠ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας.
Ωστόσο, με τις κατάλληλες προσαρμογές στη διατροφή μας και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε μικρή αλλαγή μετράει και ότι είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε τόσο με τον γιατρό μας όσο και με έναν επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο διατροφής βάσει του οργανισμού μας, των αναγκών μας και των προτιμήσεών μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε ζήτημα και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:
Instagram: helensdiet
Facebook: Helens Diet
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!