Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η μεγαλύτερη και πιο διαδεδομένη περίοδος νηστείας για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.
Ως Μεγάλη Τεσσαρακοστή ορίζουμε το διάστημα νηστείας που ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και εκτείνεται μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, διαρκεί δηλαδή 48 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και παραγώγων τους (κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, ζωικά λίπη κ.λπ.).
Φυσικά, η αποχή αυτή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η αποχή για παρατεταμένη περίοδο από τις τροφές ζωικής προέλευσης ενδέχεται να εγκυμονεί και κινδύνους για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Οφέλη Νηστείας για τον Οργανισμό
Η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και κυρίως κρέατος και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας μεταξύ των οποίων:
Κίνδυνοι Νηστείας για τον Οργανισμό
Ο κίνδυνος που υπάρχει με την παρατεταμένη περίοδο της νηστείας και της αποχής από τα ζωικά παράγωγα είναι η μειωμένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, D και Β12. Ελλείψεις σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ πιθανόν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού μας.
Τι πρέπει να προσέξουμε την περίοδο της νηστείας;
Αν, λοιπόν, επιθυμούμε να νηστέψουμε κατά την περίοδο της Σαρακοστής είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι πρέπει να δώσουμε βάση στις ομάδες τροφίμων που θα επιλέξουμε καθώς και στους σωστούς συνδυασμούς αυτών.
Ποια τρόφιμα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας;
Πηγές φυτικής πρωτεΐνης που περιέχονται:
Πηγές σιδήρου που περιέχονται:
Πηγές ασβεστίου που περιέχονται:
Πηγές καλών λιπαρών, βιταμίνης Ε που περιέχονται:
Πηγές βιταμίνης D, συμπλέγματος Β που περιέχονται στα:
Βιταμίνη D: Περιέχεται σε λίγα τρόφιμα-ειδικά φυτικής προέλευσης, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Αρκεί μόνο η κατανάλωση όλων των παραπάνω τροφίμων;
Η απάντηση είναι όχι! Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να απορροφήσει επαρκώς όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, καθοριστικό ρόλο έχουν οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί!
Δεν αρκεί δηλαδή να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας τα παραπάνω τρόφιμα αλλά χρειάζεται να τα συνδυάζουμε και σωστά!
Συνδυασμοί για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας:
Όσπρια με δημητριακά όπως το γνωστό μας φακόρυζο ή κινόα με πλιγούρι. Συνδυασμοί για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου:
Πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης με βιταμίνη C όπως σούπα φακές με ντομάτα, ρεβίθια σούπα με λεμόνι, όσπρια σαλάτα με ντομάτα, πιπεριές & ξηρούς καρπούς, σπανάκι σαλάτα με πιπεριές, ντομάτα, ξηρούς καρπούς.
Συνδυασμοί για καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου:
Πηγές ασβεστίου με πηγές βιταμίνης D όπως σαλάτα μπρόκολο με θαλασσινά, σαλάτα σπανάκι με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς και καβουρντισμένο σουσάμι.
Οι παραπάνω συνδυασμοί όχι μόνο θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά αλλά θα μας βοηθήσουν και με τον έλεγχο του αισθήματος του κορεσμού και τη διαχείριση του βάρους μας. Η αποχή από ζωικά προϊόντα και παράγωγα -που μας προσφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού εγκυμονεί τον κίνδυνο κατανάλωσης μεγαλύτερων ποσοτήτων από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων που με τη σειρά τους ενδέχεται να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους μας.
Οι σωστοί συνδυασμοί, θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε αυτή τη διατροφική παγίδα και να επωφεληθούμε στο μέγιστο από την περίοδο της νηστείας!
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:
Instagram: helensdiet
Facebook: Helens Diet
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!
Πηγές:
Sarri KO, Tzanakis NE, Linardakis MK, Mamalakis GD, Kafatos AG. Effects of Greek Orthodox Christian Church fasting on serum lipids and obesity. BMC Public Health. 2003 May 16;3:16. doi: 10.1186/1471-2458-3-16. PMID: 12753698; PMCID: PMC156653.
Giaginis C, Mantzorou M, Papadopoulou SK, Gialeli M, Troumbis AY, Vasios GK. Christian Orthodox Fasting as a Traditional Diet with Low Content of Refined Carbohydrates That Promotes Human Health: A Review of the Current Clinical Evidence. Nutrients. 2023 Feb 28;15(5):1225. doi: 10.3390/nu15051225. PMID: 36904225; PMCID: PMC10004762.
Trepanowski JF, Bloomer RJ. The impact of religious fasting on human health. Nutr J. 2010 Nov 22;9:57. doi: 10.1186/1475-2891-9-57. PMID: 21092212; PMCID: PMC2995774.