Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια τη λέξη «υπερτροφή» (superfoods στα αγγλικά) η οποία έχει γίνει… viral στα social media και πολλοί «ορκίζονται» στην αποτελεσματικότητά τους και τα οφέλη που έχουν αυτές στην υγεία μας. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά; Είναι οι υπερτροφές η λύση στη διατροφή μας και την υγεία και την ευεξία μας;
Αρχικά, καλό είναι να αποσαφηνίσουμε τι εννοούμε με τον όρο υπερτροφή. Κάτι που πρέπει εξαρχής να ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν υπάρχει ένας επίσημος και τεκμηριωμένος επιστημονικός ορισμός για τις υπερτροφές —όλα είναι θέμα μάρκετινγκ και χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα που προσφέρουν υψηλά επίπεδα επιθυμητών θρεπτικών συστατικών, συνδέονται με την πρόληψη μιας ασθένειας ή πιστεύεται ότι προσφέρουν ταυτόχρονα πολλά οφέλη για την υγεία πέραν της διατροφικής τους αξίας, όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτίωση της καρδιακής υγείας και προστασία από χρόνιες ασθένειες και συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία μας.
Οι υπερτροφές έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς διότι έχουν θρεπτική πυκνότητα, δηλαδή έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ή καλύτερη αναλογία σε θρεπτικά συστατικά αλλά σε λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού μας και λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών που περιέχουν προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Έτσι λοιπόν, συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Οι πιο γνωστές υπερτροφές τις οποίες βλέπουμε πολύ συχνά είναι:
– Φρούτα όπως: μύρτιλλα, βατόμουρα, ρόδια, αβοκάντο, μάνγκο
– Λαχανικά όπως: σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, καρότα, παντζάρια
– Ξηροί καρποί & σπόροι όπως : αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι chia, λιναρόσπορος – Άλλα τρόφιμα όπως: κινόα, matcha
Είναι τελικά τόσο super;
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Σαφέστατα όλες οι λεγόμενες υπερτροφές είναι τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και καλό θα είναι να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένες σκέψεις, πριν τρέξουμε και γεμίσουμε το ψυγείο και τα ράφια της κουζίνας με αυτά.
Η επιστημονική έρευνα σχετικά με τις υπερτροφές δείχνει ότι πολλά superfoods είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα μύρτιλλα είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και το αβοκάντο παρέχει υγιεινά λίπη. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τα οφέλη των superfoods και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα τρόφιμα και φάρμακα.
Πολλές φορές, οι ιδιότητες των superfoods διανθίζονται και διακρίνεται μια δόση υπερβολής για λόγους μάρκετινγκ. Με απλά λόγια, τα superfoods συχνά μεταφράζονται σε super πωλήσεις που έχουν δημιουργήσει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με έρευνα της Nielson, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, και οι ισχυρισμοί υγείας στις ετικέτες φαίνεται να βοηθούν. Είναι ενδιαφέρον ότι τα τρόφιμα που θεωρούνται ήδη υγιεινά και φέρουν επίσης έναν ισχυρισμό υγείας παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες
πωλήσεις. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου το 80% των ερωτηθέντων βλέπουν το «φαγητό ως φάρμακο» και καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα για να προλάβουν προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία γενικά θεωρούνται ως προαγωγικά για την υγεία, βρίσκονται συχνά στην κορυφή των λιστών με τα superfoods.
Ωστόσο, λόγω της υπερβολικής διαφήμισης της συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων, πολλοί άνθρωποι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτά τα τρόφιμα, νομίζοντας ότι θα προστατεύονται από χρόνιες ασθένειες και προβλήματα υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι μπορούν να ισορροπήσουν μια συνολικά κακή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας απλά μερικές από αυτές τις τροφές σε μια γενική μη προσεγμένη διατροφή.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μια «μαγική» τροφή που να λύνει όλα τα προβλήματα υγείας.
Οι υπερτροφές είναι συχνά θρεπτικές, αλλά είναι σαφές ότι ο όρος είναι πιο χρήσιμος για την προώθηση των πωλήσεων παρά για την παροχή βέλτιστων διατροφικών συστάσεων. Ένα μειονέκτημα των υπερτροφών είναι ότι ο τίτλος και μόνο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε μερικές συγκεκριμένες τροφές, κάνοντάς τους να αποκλείουν άλλες εξίσου θρεπτικές επιλογές που δεν είναι τόσο διαφημισμένες. Η ποικιλία στη διατροφή μας είναι σημαντική όχι μόνο για να αποκομίσουμε το όφελος από την κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος βασικών βιταμινών και μετάλλων, αλλά και για να αποφύγουμε την υπερβολική (ή πολύ μικρή) κατανάλωση ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού.
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών και άπαχων πρωτεϊνών σε συνδυασμό με τις λεγόμενες υπερτροφές, τότε μπορούμε να επιτύχουμε τη θωράκιση του οργανισμού μας και την ευεξία μας.
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:
Instagram: helensdiet
Facebook: Helens Diet
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!
Πηγές
https://www.medicalnewstoday.com/articles/303079#how_to_incorporate_more_superfoods_into_your_diet
https://health.osu.edu/wellness/exercise-and-nutrition/what-makes-a-superfood-so-super