Προβιοτικά:Τι είναι και γιατί τα χρειαζόμαστε

Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει για τόσο για τα προβιοτικά όσο και για τα πρεβιοτικά, τόσο από πηγές στο ίντερνετ, τα social media, όσο και από διαφημίσεις για διάφορα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής και πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα μικροσκοπικά «θαύματα» και γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλή; Σε μια εποχή όπου η υγεία του εντέρου βρίσκεται στο επίκεντρο, τα προβιοτικά έχουν αναδειχθεί ως σημαντικοί σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας. 

Προβιοτικά-πρεβιοτικά: ποια η διαφορά; 

Αυτό που έχει σημασία είναι αρχικά να ξεχωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ προβιοτικών και πρεβιοτικών για να κατανοήσουμε πλήρως τι ακριβώς είναι το καθένα και ποια η λειτουργία τους. 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία μας, ειδικά για το πεπτικό μας σύστημα. Ουσιαστικά, είναι «καλά» βακτήρια που προστίθενται στο υπάρχον μικροβίωμα του εντέρου, βοηθώντας στην αποκατάσταση και διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. 

Τα πρεβιοτικά, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αντίθετα, είναι μη αφομοιώσιμες φυτικές ίνες που λειτουργούν ως «τροφή» για τα προβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητά τους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα πράσα, οι μπανάνες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια και ζυμομύκητες, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για το πεπτικό σύστημα. Βρίσκονται φυσικά στο έντερο μας και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του μικροβιώματος. 

Πώς λειτουργούν τα προβιοτικά; 

Τα προβιοτικά λειτουργούν με διάφορους τρόπους στον οργανισμό μας: 

Συμβάλλουν στην ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος: Βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των επιβλαβών βακτηρίων: Τα προβιοτικά περιορίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό μας και το πεπτικό μας σύστημα. 

Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα προβιοτικά ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση. 

Παραγωγή ωφέλιμων ουσιών: Παράγουν ουσίες όπως βιταμίνες και λιπαρά οξέα. Βελτίωση της πέψης: Βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Πώς λαμβάνουμε τα προβιοτικά από τη διατροφή μας; 

Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως: 

Γιαούρτι: Ειδικά το γιαούρτι με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες. 

Κεφίρ: Ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση. 

Λάχανο τουρσί: Ένα παραδοσιακό τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση. Κίμτσι: Ένα κορεατικό πιάτο με ζύμωση. 

Μίσο: Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα σε μορφή πάστας που έχει υποστεί ζύμωση. Επιπλέον, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν προβιοτικά.

Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών; 

Τα προβιοτικά μέσω των διαφόρων λειτουργιών που επιτελούν στον οργανισμό μας, έχουν πολλαπλά οφέλη, όπως: 

  • Βελτίωση της υγείας του εντέρου. 
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 
  • Μείωση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών. 
  • Πιθανή βελτίωση της ψυχικής υγείας. 
  • Προστασία από κάποιες μορφές δερματικών παθήσεων. 

Τι γίνεται αν έχουμε έλλειψη; 

Η έλλειψη προβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε: 

Πεπτικά προβλήματα: Δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα. 

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα: Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Δερματικά προβλήματα: Ακμή, αφυδάτωση 

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες συνδέουν την έλλειψη προβιοτικών με αύξηση της τάσης για ψυχικές διαταραχές. 

Πότε πρέπει να λαμβάνω συμπλήρωμα προβιοτικών; 

Επειδή τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην εντερική περιοχή και προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό και/ή τον διατροφολόγο μας. Σε γενικές γραμμές, συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών όταν στην περίπτωση αγωγής με αντιβιοτικά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο πριν και μετά. Επιπλέον, σε περιπτώσεις διαταραχών του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το φούσκωμα, η δυσπεψία, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε περιπτώσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα, όπως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης βιταμινών λόγω εντερικής δυσλειτουργίας, όπως είναι η κοιλιοκάκη συστήνεται η λήψη προβιοτικών.

Σε γενικές γραμμές, η ποσότητα προβιοτικών που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας και την ενίσχυση της υγείας του εντερικού μας μικροβιώματος, του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την καθολική μας υγεία. Ωστόσο, αν έχουμε απορίες σχετικά με τη λήψη τους ή αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον διατροφολόγο μας και τον γιατρό μας ώστε να μας καθοδηγήσουν κατάλληλα και να μας συστήσουν κάποιο συμπλήρωμα αν είναι απαραίτητο.



Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:

Instagram: helensdiet

Facebook: Helens Diet

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!