Χειμώνας & Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού τον Χειμώνα

Ο χειμώνας έφτασε και είναι η εποχή που το ανοσοποιητικό μας σύστημα δοκιμάζεται περισσότερο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ξηρός αέρας αλλά και η εκτεταμένη παρουσία μας σε κλειστούς χώρους δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων, τα οποία εισβάλλουν στον οργανισμό μας αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε!

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να προστατεύσουν τον οργανισμό από παθογόνους οργανισμούς, όπως ιούς και βακτήρια. Όταν εισέρχεται ένας ξένος εισβολέας, το ανοσοποιητικό σύστημα τον αναγνωρίζει και ενεργοποιεί μια σειρά από μηχανισμούς για την εξουδετέρωσή του. 

Λειτουργεί με δύο τρόπους: αρχικά μέσω της φυσικής άμυνας, δηλαδή μηχανισμούς που προστατεύουν τον οργανισμό μας από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το δέρμα, οι βλεννογόνοι και τα οξέα στο στομάχι, καθώς και κύτταρα που καταστρέφουν τους απρόσκλητους επισκέπτες.

Επιπλέον, η επίκτητη άμυνα αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και μας παρέχει μια πιο εξειδικευμένη προστασία. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή με έναν παθογόνο μικροοργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα «θυμάται» τη μορφή του και αναπτύσσει ειδικά αντισώματα για να τον καταπολεμήσει σε μελλοντικές επιθέσεις του ίδιου ιού. Τα εμβόλια, για παράδειγμα, λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή δημιουργούν «μνήμη» στο ανοσοποιητικό μας χωρίς να νοσήσουμε και έτσι προστατευόμαστε από τυχόν ιούς και βακτήρια.

Και ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;
Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω των τροφίμων είναι απαραίτητα για την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό, συνεπώς, σημαίνει ότι μια ισορροπημένη διατροφή που μας προσφέρει επάρκεια βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ οι ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποδυναμώσουν σημαντικά την ανοσολογική μας απόκριση και, κατ’ επέκταση τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθιστώντας μας επιρρεπείς σε ασθένειες.

Τι πρέπει να κάνω για ένα δυνατό ανοσοποιητικό;
Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων είναι το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα, η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος προϋποθέτει την κατανάλωση των παρακάτω πολύτιμων θρεπτικών συστατικών:

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας έτσι την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα κόκκινα φρούτα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα καρότα, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών.

Επαρκή λήψη βιταμινών και μετάλλων: Οι βιταμίνες C, D, E και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προκειμένου να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων φροντίζουμε πάντα να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς και γαλακτοκομικά, ψάρια, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας και τα οποία ενισχύουν την εντερική χλωρίδα αλλά παράλληλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Φυσικές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, τα λαχανικά τουρσί και ο τραχανάς.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων. Επιπλέον, ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Καλές πηγές ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος.

Υγρά: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό και τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, τον χειμώνα, η ανάγκη για ενυδάτωση μπορεί να μην είναι εμφανής όσο το καλοκαίρι, ωστόσο μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υγρά εκτός από το νερό μέσω ροφημάτων όπως το τσάι, το χαμομήλι και οι φυσικοί χυμοί φρούτων. 

Έξτρα συμβουλές για ένα δυνατό ανοσοποιητικό

Κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας και γι αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες.
Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Συνήθως τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες, έτοιμα γεύματα, αναψυκτικά, γλυκά, αλμυρά κράκερ κ.λπ. μας προσφέρουν κενές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.
– Ασκούμαστε τακτικά: Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας στα λευκά αιμοσφαίρια να «κινούνται» πιο αποτελεσματικά σε όλο το σώμα.
– Κοιμόμαστε επαρκώς: Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την ανανέωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γι αυτό φροντίζουμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες ημερησίως.

Φροντίζουμε αυτόν τον χειμώνα να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από λοιμώξεις και ασθένειες με τη βοήθεια της διατροφής.



Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:

Instagram: helensdiet

Facebook: Helens Diet

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!